PROJECT

 

Medailles voor beginners met regelmatig een ander onderwerp en met de bedoeling te komen tot een cursus.

 

Cursus medaillekunst

In 2016 werd in Gent en Namur het 34ste FIDEM(2) congres gehouden. Bij die gelegenheid kon het Belgisch publiek kennis maken met zo’n 900 creaties van kunstenaars uit 33 landen en 5 continenten.
Nochtans moet ik vaststellen dat de kunstmedaille tegenwoordig erg miskend is!

In publieke collecties worden ze meestal geklasseerd onder de afdeling “geschiedenis” of moet ik eerder zeggen “weggemoffeld”. En bij de gepubliceerde studies wordt met de esthetische waarde slechts zelden rekening gehouden. Verzamelaars en geschiedkundigen zijn slechts zelden in dit domein te vinden. De Promotie van de Medaille kan met de grootste moeite een honderdtal verzamelaars verenigen. Kunstgalerijen vallen helemaal uit de lucht als we het hebben over de “kunstmedaille”. Ooit zei een provinciaal kunstverantwoordelijke zelfs medailles, dat is toch voor op de kermis?

Maar ook kunstenaars, die altijd uitblinken in discretie over hun creaties, kunnen hier iets aan doen. Hen ontbreekt het meestal aan de nodige trots en overtuiging om hun creaties aan het grote publiek voor te stellen of ontbreken hiervoor de nodige kanalen? Galerijhouders hebben meestal over het fenomeen “kunstmedaille” nooit gehoord.

We hebben hier wel te doen met “handzame” kunst. Je wordt uitgenodigd om te voelen (te strelen), de zachte vorm te ontdekken, zijn gewicht, zijn reliëf, het spel van het licht zijn werk te laten doen. Als op bijna alle andere kunst het bordje hangt “niet aanraken”, is dit hier wel degelijk “van moeten”.
Maar bij dit voelen ontstaat een intiem contact tussen het kunstwerk en de ontvanger. En zoals bij alle moeilijk toegankelijke kunstwerken, kunnen zij de start zijn van een nieuwe passie voor zij die hiervoor het geduld hebben en de tijd nemen. Men leert de verborgen boodschappen ontcijferen die dit kleine formaat natuurlijk in zich houdt.

Voor het hier verder besproken overzicht van de kunstmedaille doen we beroep zowel op kunstenaars/medailleurs als op kunsthistorici, als op uitgevers van medailles. Allen hebben een ander standpunt en/of een andere invalshoek, die hopelijk ook uw interesse kan opwekken.

 

(2)FIDEM Fédération Internationale de la Médaille, een internationale vereniging die medailleliefhebbers, kunstenaars, musea, medailleproducenten en verzamelaars groepeert.

 

Oproep aan uitgevers van medailles: maak uw productie bekend
Oproep aan medailleurs: maak uw productie bekend
Oproep verzamelaars: heeft u een mooie collecties over één of ander specifiek onderwerp, laat het ons weten
Oproep aan musea: organiseer een kleine tentoonstelling met een bepaald thema en haal uw medaillecollectie uit het stof